Nens amb intel·ligència emocional. Adults més feliços.

La Intel·ligència Emocional es defineix com l’habilitat per prendre consciència de les pròpies emocions i de les dels altres i poder-les regular. El tres pilars bàsics són:

– Consciència de les emocions (autoconeixement)

– Consciència de les emocions dels altres (empatia)

– Regulació emocional (equilibri entre impulsivitat i repressió)

L’educació emocional ha de començar des del naixement i, per tant, la família hi té un paper fonamental. El 90% del creixement del cervell humà es produeix durant els primers cinc anys. Els nadons neixen amb molt poques connexions entre les seves cèl·lules cerebrals i per això és tant determinant la influència durant aquests primers anys. El cervell del nen establirà connexions vitals que el permetran afrontar les tensions de la vida adulta, establir relacions socials satisfactòries, administrar de forma adequada la seva ira, ser amable i comprensiu, tenir la voluntat i la motivació necessàries per complir els seus somnis i ambicions,….

L’educació emocional dels nostres fills comença utilitzant la nostra pròpia intel·ligència social, conversant amb ells sobre les diferents situacions emocionals i socials que se’ls planteja. És crucial ajudar-los a trobar les paraules adequades que els ajudi a expressar el que senten i a relacionar sentiments i pensaments. Cal trobar aquests moments diaris per conversar, i també per compartir moments en els que la nostra atenció estigui fixada en el mateix (un conte, una pel.lícula, una joc,…).

El joc és una forma natural de fomentar les habilitats socials i emocionals dels nostres fills. Jugar serveix per imitar i aprendre conductes socials, i per assimilar i familiaritzar-se amb aquelles situacions que els espanten, que els inquieten o que no poden entendre.

Per això, aquest mes de febrer, Mares, pirates i princeses, juntament amb la psicòloga infantil Imma Abad, us proposem un:

curs educacio emocional

Eduquem les emocions jugant, és un conjunt de tallers per a pares amb nens de 2 a 6 anys que volen tenir eïnes i estratègies per identificar els sentiments i les emocions dels petits i educar-los en les mateixes, de la millor manera possible: jugant amb els més petits. El curs serà impartit per la psicòloga infantil Imma Abad, durant 7 sessions de 1h i 30 minuts, els dissabtes al matí.

Les sessions tenen una durada d’1h d’activitat amb nens i 30 minuts de preguntes i consultes amb la psicòloga mentre els nens juguen en un espai a part. Les set sessions estan agrupades en tres Blocs.

La primera sessió té un cost de 20€. La totalitat del curs (7 sessions) són 105€.

BLOC I: AUTOCONSCIÈNCIA EMOCIONAL

  •   Sessió 1: Dissabte 22 de Febrer, 11:30h. Què són les emocions i els sentiments: juguem a posar cara i nom a les emocions.
  • Sessió 2: Comuniquem com ens sentim

BLOC II: EMPATIA

  • Sessió 3:   Les emocions dels altres: com sabem si estan contents, enfadats, tristos,…
  • Sessió 4:   Què podem fer per ajudar als altres

BLOC III: GESTIÓ D’EMOCIONS NEGATIVES

  • Sessió 5:  L’autocontrol
  • Sessió 6:  Relaxació
  • Sessió 7:  Solució de conflictes

I per què hem d’educar les emocions? 

La Intel·ligència Emocional ens permet prendre consciencia de les nostres emocions i de la dels demès, així com poder regular-les. Tot això succeeix guiat pel nostre cervell emocional (el sistema límbic), que durant la infància genera els determinants del nostre comportament emocional i social.

En els primers anys el cervell infantil comença a establir connexions molt ràpidament (el 90% del creixement del cervell humà es produeix durant els 5 primers anys). Les experiències del nen amb els seus pares determinen les connexions que més tard guiaran la seva forma d’ afrontar las relacions, administrar la seva ira, tenir motivació i curiositat,…

S’ ha demostrat empíricament que la intel·ligència emocional es relaciona amb una disminució de l’ansietat, l’ estrés, els comportaments de risc,…junt amb una major tolerància a la frustració , benestar i felicitat.

Existeix també una relació demostrada entre la salut emocional i la física, observant-se un augment de les defenses davant la vivència d’emocions positives. A més a més s’han trobat varies malalties de caràcter psicosomàtic: asma, úlceres gàstriques, tics, contractures, hipertensió,….

Quan ajudem als nostres fills a enfrontar-se  a les emocions, s’estableixen connexions entre el cervell superior i els impulsos primitius de por, ira i angoixa del cervell inferior, i això permetrà que d’adults siguin capaços de reaccionar correctament a l’estrès. I com a pares, tindrem la satisfacció de saber que els estem ajudant, alhora que estem descobrint-los i fent-nos millors adults.

Si us interessa el tema, us recomanem un llibre que segur us agradarà. És “El cerebro del niño. 12 estrategias revolucionarias para cultivar la mente en el desarrollo de tu hijo” de Daniel J. Siegel i Tina Payne Bryson. Els pares del concepte de la Intel·ligència emocional. Un llibre per ajudar a entendre els nens i a ser millor pares. Nosaltres ja estem fent els deures… i sembla que funciona. Us animem a llegir-lo en parella!

el-cerebro-del-nino-9788484287148

Recordeu que si esteu interessats en assistir al curs cal reservar plaça a través de infomarespiratesiprinceses@gmail.com o 93 226 11 12.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.