La fruita i els nens

Sembla mentida que menjar fruita pugui arribar a ser un objectiu per als pares. Serà per la gran varietat de làctics, per que els pares potser també en mengem poca, per que cal pelar-la o perquè el fred pot fer que ens vingui menys de gust, però si fa uns anys m’haguessin assegurat que em costaria fer menjar fruita als meus fills segur que no m’ho hagués cregut.

El cert és que cada dia em costa més que la peça de fruita que abans es menjaven per berenar sigui ben vista, o que el postres del sopar sigui una fruita la seva primera opció. De totes maneres, els meus fills mengen fruita, si més no, el que m’entristeix és que cada cop els hi vingui menys de gust.

Com que de ben segur altres pares es troben en la mateixa situació volem compartir amb vosaltres algunes eines per fer més “atractiva” la peça de fruita. No es tracta tant de “camuflar-la o tunejar-la” per ser menjada sense que quasi no es detecti el gust originari sino de fer-la més present en el dia a dia i fer que vingui més de gust.

 • Una és la campanya d’esmorzar o berenar fruita a l’escola. No sé si ho fan totes les escoles però en conec vàries que al menys una setmana al mes es posen d’acord tota la classe per fer que els seus fills portin una peça de fruita per esmorzar o berenar. D’aquesta manera he aconseguit que el meu fill mengi mandarines. El meu fill només volia plàtans (són fàcils de pelar i ràpids i còmodes de menjar) però menjar cada dia un durant 5 dies pot fer-se avorrit! Va ser com va descobrir que la mandarina era l’alternativa perfecta: petita, es pela amb els dits…. una fruita que a casa mai ha triomfat!
 • Anar a comprar fruita descobrint-ne de noves: anar fins al mercat i buscar les fruites que més ens criden l’atenció. Podem jugar amb “trobar una fruita de color blau” o ” la més petita” o “la més gran que …”, deixar que triïn dos varietats de fruita. una de nova, per comprar-la, conèixer-la (com es diu, d’on ve, com es menja, a qui li agrada mol … i acabar menjant-la junts).
 • Saber-ne més. Des de la web www.5aldia.es (està en català, castellà i anglès) ens proposen cada mes una fruita o una verdura i ens donen característiques, beneficis, receptes, com es diu en català, castellà i anglès, ens ensenyen fotos, si és una fruita de llavor … Ens donen material pedagògic pels més grans.
 • Jugar amb fruita. Incorporar-la en el nostre moment lúdic: disfressar-nos de poma (hi ha uns kits de Disfrazalia que ens donen tot el que necessitem per jugar amb els nostres fills mentre creem una disfressa de poma, pastanaga, carabassa, …), fins a fer malabars amb mandarines i menjar-se la que cau per agafar força i mirar, mentrestant, l’habilitat del pare fent el mateix joc. Pintar amb la poma (xupa molt bé la pintura de dits i és molt fàcil de fer servir pels nens per fer uns dibuixos fantàstics. Òbviament, després caldrà berenar l’altra mitja poma que no hem utilitzat!
 • Cuinar amb fruita. Fer macedònies, pures de poma per acompanyar carns, pastissos de maduixes o pomes, … qualsevol recepta que inclogui fruita pot ser bona per descobrir-la, tocar-la, jugar-hi i… quasi sempre acaben provant-la abans de tenir el plat acabat!

Us passem una recepta per fer junts un pastís de poma molt senzill i que ens pot resoldre un diumenge d’aquests tant freds: Pastís de Poma

Ingredients (per a 6-8 persones):

– 1 Kg de pomes

– 50 g de mantega desfeta

– 100 g de farina

– 150 g de sucre

– 2 ous

– ½ sobre de llevat

Preparació:

Barreja els ous, la mantega i el sucre fins obtenir una crema fina.

Seguidament, i a poc a poc, afegeix la farina i el llevat.

Retalla les pomes (reservant una per a guarnir) i posa-les a la massa.

Continua treballant fins que quedi ben lligat.

Unta un motlle rodó amb mantega i posa-li la massa. El guarneixes amb

mitges llunes de poma i li poses una mica de sucre per sobre.

El posem al forn calent a 180º uns 40-45 minuts. Abans de treure’l, el punxem amb un escuradents, i si surt sec, això vol dir que el pastís està ben fet!

Esperem sigui d’ajuda per alguna família i us convidem a fer-nos arribar com ho feu vosaltres en el cas de trobar-vos en una situació similar. Si més no, esperem que gaudiu d’una bona estona de cuinetes fent i mengant el pastís de poma. Bon profit!

Aquest mes de febrer incorporarem la fruita com a oferta del nostre racó. Començarem amb les mandarines!

Ah! i si us ha semblat interessant tot això que us hem explicat us convidem a que ho compartiu, de ben segur que teniu a algú a prop que li pugui fer servei.

NOTA: La recepta l’hem extreta de la web de 5 al dia. en podeu trobar moltes més! animeu-vos a jugar cuinant.

2 pensaments sobre “La fruita i els nens

 1. wikimums diu:

  Quin post més interessant!
  El meu fill no soportava la poma, ni tan sols quan menjava papilles. No hi havia manera. Quan ja era més grandet, per petita que li fiqués a la macedónia, la notava.
  Fa poc, se’ns va ocórrer tallar-li en forma de patates fregides i acompanyada amb una mica de mel. Va ser tot un èxit! Desde llavors, és el seu postre preferit, inclús per davant de iogurts varis o postres lactics molt menys nutritius.
  Els altres dos “invents” que el ténen entusiasmat són: somriures de pera (tallar la pera en forma de sonriure) i maduixes “com iogurt”, que són maduixes xafadetes amb la forquilla, acompanyades d’una mica de crema de llet.
  En el cas del meu fill ha estat tot un descobriment, i ara la fruita de postre sí que és la primera opció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.